Mistverlichting op een aanhanger of caravan

Weergave:


Bezig met laden...
29% KORTING

LED mistachterlicht, 12 Volt, 100mm x 80mm x 25mm montage maatvoering

LED mistachterlicht, mistlamp, mist licht (AANH-00320).

Adviesprijs € 17,50
12,50 incl. BTW
€ 10,33 excl. BTW
10% KORTING

LED Mistlamp, Mistverlichting, 12/24 Volt, Horpol

LED Mistlamp, Mistverlichting, 12/24 Volt, Horpol (AANH-09112).

Adviesprijs € 25,00
22,50 incl. BTW
€ 18,60 excl. BTW
10% KORTING

Mist achterlicht rechthoek, Mistlamp, 70mm x 125mm x 55mm (L x B x H), E3 gekeurd, mistverlichting

Mistlamp, mistverlichting, mistachterlicht rechthoek. Deze heeft een afmeting van 7cm bij 12,5 cm bij 5,5 cm diepte.(AANH-00423).

Adviesprijs € 5,00
4,50 incl. BTW
€ 3,72 excl. BTW
38% KORTING

Mist achterlicht, Mist lamp, 125mm x 75mm x 55mm (B x H x D), E3 keurmerk

Mist achterlicht met schakelaar (AANH-00676).

Adviesprijs € 10,50
6,50 incl. BTW
€ 5,37 excl. BTW
21% KORTING

Mistachterlicht compleet, mist verlichting 70mm x 80mm x 50mm

Mistachterlicht compleet met binnelamp en bekabeling, achterlicht mist voor de aanhanger (AANH-00428).

Adviesprijs € 12,00
9,50 incl. BTW
€ 7,85 excl. BTW
Niet op voorraad
40% KORTING

Mistachterlicht vierkant, 72mm x 80mm x 50mm (L x B x H), E3 gekeurd, mist achterlicht, mistlamp

Mistverlichting 72 x 80 mm, mistlamp, mist achterlicht (AANH-00427).

Adviesprijs € 7,50
4,50 incl. BTW
€ 3,72 excl. BTW


Wat is een mistlamp op een aanhanger of caravan? 

Mistlampen op een aanhanger of caravan zijn extra lampen die achteraan het voertuig worden geplaatst om te zorgen voor betere zichtbaarheid in dichte mist.

Verplichting:

Aanhangwagens tot 750 kg: 

 • Mistachterlicht is verplicht, ongeacht het bouwjaar.
 • Uitzondering: Als de trekkende auto geen mistachterlicht heeft, dan hoeft de aanhangwagen ook geen te hebben.

Aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg: 

 • Mistachterlicht is verplicht als de aanhanger na 31 december 1997 is gebouwd.
 • Voor aanhangwagens die voor 1 januari 1998 zijn gebouwd, is een mistachterlicht niet verplicht.

Aantal mistlampen:

Aanhangwagens tot 750 kg:

 • 1 of 2 mistachterlichten.

Aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg:

 • 1 of 2 mistachterlichten.

Locatie mistlampen:

 • Mistlampen moeten aan de achterzijde van de aanhanger of caravan worden gemonteerd.
 • De hoogte van de mistlampen moet tussen 350 mm en 1000 mm boven de grond zijn.
 • De mistlampen moeten ten minste 400 mm uit elkaar geplaatst zijn.

Boete voor rijden zonder mistverlichting:

Rijden met een aanhanger of caravan zonder de verplichte mistlampen kan een boete opleveren.

Extra informatie:

 • Mistlampen mogen alleen worden gebruikt in dichte mist.
 • Het is niet toegestaan om mistlampen te gebruiken als er geen mist is.
 • Mistlampen kunnen hinderlijk zijn voor andere weggebruikers. Gebruik ze dan ook met beleid.

Wat is de wetgeving van mistachterlicht op een aanhangwagen? 
Wat is de regelgeving van het hebben van een mistlicht op een aanhanger? 

Wanneer moet een aanhangwagen voorzien zijn van een Mistachterlicht? 

Aanhangwagens met een toegestane maximummassa van niet meer dan 750 kg moeten vanaf 1 juli 2006 zijn voorzien van een of twee mistachterlichten. Deze verplichting geldt ongeacht het bouwjaar van de aanhangwagen. Voor aanhangwagens met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg geldt deze verplichting alleen voor aanhangwagens die na 31 december 1997 zijn geregistreerd.

Alles wat u moet weten over mistachterlichten op aanhangwagens en caravans! Wat zijn de wetten van mistachterlichten op een aanhangwagen of caravan?

Aansluiten mistachterlicht

Wanneer er in de bestaande achterlichtunit geen voorziening is voor een goedgekeurde mistlamp, dan kun je een losse unit monteren. De beste plaats is links van de middenlijn van de aanhangwagen, om verwarring met de remlichten te voorkomen. Uiteraard moet de mistlamp worden aangesloten op de elektrische bedrading van de aanhangwagen. De voedende draad (+) wordt verbonden met pool 2 van de verlichtingsstekker. Dit kan bij een aansluiting met een 7-polige stekker tot een conflict leiden. Pool 2 kan in de stekkerdoos van de auto namelijk ook bezet zijn door de (optionele) permanente stroomaansluiting naar de aanhangwagen. Bij een aangesloten aanhangwagen zal het mistachterlicht dan continu gaan branden.  Een correct aangesloten 13-polige stekker voorkomt dit probleem.

De verlichting van de auto/voertuigcombinatie moet vanaf de bestuurdersplaats bediend kunnen worden. Een los mistachterlicht met een eigen schakelaar op de unit zelf is niet toegestaan.

Uitschakeling mistachterlicht trekkend voertuig

Weerkaatsing van het felle licht van een mistachterlamp van de auto tegen de voorzijde van de aanhangwagen kan het zicht in de autospiegels hinderen. Monteer daarom een voorziening die ervoor zorgt dat bij een aangekoppelde aanhangwagen bij inschakeling van het mistachterlicht de lamp op het trekkende voertuig uit blijft en de lamp op de aanhangwagen wel gaat branden. Hiervoor zijn speciale relais te koop.  Er bestaan ook stekkerdozen met een geïntegreerde microschakelaar die de voedende draad naar de mistlamp van de auto onderbreekt zodra er een stekker ingestoken wordt. Let op: deze schakeling zorgt ervoor dat bij het aansluiten van een fietsenrek zonder mistachterlicht je auto niet voorzien is van een werkend mistachterlicht.
Om te onthouden: het voeren van een mistachterlicht is pas toegestaan bij mist of zware sneeuwval waarbij het zicht minder is dan 50 meter.

Losse mistlampen en achteruitrijlampen voor aanhangwagens

Mistlampen zijn verplicht voor aanhangers onder 750 kg ongeacht het bouwjaar met uitzondering als de trekkende auto geen mistachterlicht heeft. Aanhangers die zwaarder zijn als 750 kg moeten verplicht over één of meerdere mistachterlichten beschikken tenzij de aanhanger voor 31 december 1997 is gebouwd.  Voor achteruitrijlampen geldt een verplichting als de aanhanger na 31 december 2012 in gebruik is genomen.

Voor caravans gelden de volgende regels wat betreft mistachterlicht: 

Met ingang van 1 Januari 2005, zijn de volgende regels van toepassingen op uw caravan en aanhangwagen:
Caravans en aanhangwagens, geregistreerd (dus met kenteken) voor 1 januarie 1998, zijn NIET verplicht een mistachterlicht te voeren.
Caravans en aanhangwagens, geregistreerd na 1 januarie 1998, zijn WEL verpicht een mistachterlamp te voeren.
De NIET geregistreerde caravans en aanhangers, beschouwt men als na 1998 geregistreerd (dus zonder kenteken) en zijn dus verplicht om een mistachterlicht te voeren.

De zware aanhangwagens (zwaarder dan 750 kg) moeten al per 31-12-1997 voorzien zijn van een mistachterlicht.
Met ingang van 1 januari 2005 moeten alle aanhangwagens, dus ook de caravans, die lichter zijn dan 750 kg voorzien zijn van mistachterlicht.
Omdat het een gebruikerseis is, geldt deze regel dus ook voor alle bestaande aanhangwagens, dus ook voor een lichte aanhangwagen van 15 jaar oud.

Aanhanger verlichting, en mistverlichting waarom is dat zo belangrijk? 

Dat de verlichting van uw auto in orde moet zijn, spreekt voor zich. Goed werkende aanhanger verlichting is echter net zo belangrijk. Bij het aanschaffen van een tweedehands aanhanger of het lenen van een aanhanger, wil de verlichting nog wel eens te wensen overlaten. Soms werkt er slechts één lampje niet, in andere gevallen ontbreekt de aanhanger verlichting zelfs in zijn geheel. U doet er goed aan de verlichting te controleren voor u de weg op gaat. Let erop dat naast de gewone verlichting ook de remlichten, de richtingaanwijzers en de kentekenplaatverlichting het goed doen. Als blijkt dat het één en ander niet werkt zoals het zou moeten zal u het moeten repareren, voordat u veilig de weg op kunt.

Hier de regels en verplichtingen van verlichting op een aanhanger! 

( klik met de muis op de regel hierboven.)

Ruime keuze bij Trailer And Tools

Reparaties kunt u, met behulp van onze handige aansluitschema’s, in veel gevallen gewoon zelf doen. Bij Trailer And Tools vindt u allerlei onderdelen voor uw aanhanger verlichting. Wij verkopen losse (led) lampjes, maar ook hele (led) achterlichten met stadslicht, remlicht, knipperlicht en kentekenplaatverlichting. Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor achterlichten met, bovenop de eerder genoemde verlichting, ook nog achteruitrijverlichting, mistverlichting en een reflector. In sommige gevallen treft u helemaal geen aanhanger verlichting aan, in dat geval kunt u bij ons een complete verlichtingsbalk aanschaffen. Ook kunnen we u helpen aan losse kentekenplaatverlichting, contourlampen, losse mistverlichting en markeringslampen. Mocht het probleem met uw aanhanger verlichting niet zozeer bij de lampen zelf liggen, maar bij de aansturing ervan, dan zou een nieuwe stekker wel eens uitkomst kunnen bieden. Meestal heeft u aan een zevenpolige stekker genoeg. Wilt u meer lampen kunnen aansturen, dan kunt u kiezen voor een dertienpolige stekker. Bij ons zijn ze beiden te verkrijgen. Heeft u nu een zevenpolige stekker en wilt u daar eenvoudig een dertienpolige van maken, dan kunt u bij ons een verloopstekker kopen. Wanneer de verlichting wel optimaal functioneert, maar u merkt dat het contact tussen auto en aanhanger soms onderbroken wordt, of in zijn geheel niet mogelijk is, dan kunt u gebruik maken van een verlengsnoer. Ook die kunt u bij ons aanschaffen.

Ook voor overige onderdelen

Wij hebben een ruim assortiment als het gaat om aanhanger verlichting, maar ook voor andere onderdelen kunt u bij ons terecht. Denk hierbij aan steunpoten- en wielen, stofhoezen en spatborden, maar ook disselkoppelingen- en sloten. Uw lading goed vastzetten is ook erg belangrijk, u wilt immers geen lading verliezen met alle gevolgen van dien. Hiervoor hebben wij dekzeilen- en netten en gaaskleden in ons assortiment. Wilt u iets groters vervoeren, bijvoorbeeld een wasmachine, dan doet u er verstandig aan dit vast te zetten met behulp van onze spanbanden. Kijk op onze website om te zien wat wij nog meer aanbieden. Heeft u een onderdeel nodig, maar vindt u het niet op onze website, neem dan contact met ons op of kom gewoon eens binnen lopen in onze winkel in Hengelo. Onder het genot van een kopje koffie bekijken we dan samen wat wij voor u kunnen betekenen.

Trailer and Tools heeft u groot assortiment aan verschillende aanhangerverlichting.

Hieronder vindt u een categorie overzicht van al onze aanhanger verlichtingen. Door op de categorie te klikken ziet u vervolgens alle producten.