Zwaailamp en Verlichtingsbalken

 

Wat is een zwaailamp? 

Een zwaailamp is een lamp die flikkert of draait om extra op te vallen. Ze worden gebruikt om andere weggebruikers te waarschuwen voor een voertuig of obstakel op de weg.
Zwaailichten zijn er in verschillende kleuren, maar in het verkeer mag je alleen oranje of geel gebruiken. Blauwe zwaailichten zijn voorbehouden aan hulpdiensten zoals politie en ambulance.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom zwaailichten worden gebruikt:

 1. Veiligheid: Door te knipperen of te draaien vallen zwaailichten extra op, zodat andere weggebruikers het voertuig of obstakel tijdig opmerken. Dit helpt om gevaarlijke situaties te voorkomen.
 2. Zichtbaarheid: Sommige voertuigen, zoals trekkers met brede aanhangers, moeten een zwaailamp voeren om beter zichtbaar te zijn op de weg.

Wanneer gebuik je een zwaailamp?

Het gebruik van een zwaailamp hangt af van de kleur en de context:

Blauw zwaailicht:

Alleen toegestaan voor: Hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance.
Gebruik: Bij spoedeisende hulpverlening en bij het begeleiden van konvooien.
Betekenis: Waarschuwt andere weggebruikers voor een gevaarlijke situatie en geeft prioriteit aan het voertuig met zwaailicht.
Oranje zwaailicht:

Toegestaan voor:

Werkzaamheden op of langs de weg (bijv. bermmaaien, hovenierswerkzaamheden).
Beperkte snelheid (bijv. tractor, bouwmachine).
Uitzonderlijk vervoer (konvooi exceptioneel).
Gebruik: Om te waarschuwen voor een breed voertuig, langzaam rijdend voertuig of een gevaarlijke situatie.
Betekenis: Geeft aan dat extra voorzichtigheid is geboden.

Geel zwaailicht:

Toegestaan voor:
Hulpdiensten bij het takelen van voertuigen of andere gevaarlijke situaties.
Landbouw- of bosbouwtrekkers en motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS) breder dan 2,60 meter.
Gebruik:
Hulpdiensten: om te waarschuwen voor een bijzondere of gevaarlijke situatie.
MMBS: tijdens het oprijden of verlaten van de vluchtstrook of het in- of uitrijden van het werkvak.
Betekenis: Hulpdiensten: geen speciale voorrangsrechten. MMBS: waarschuwing voor een breed voertuig.

Groen zwaailicht:

Alleen toegestaan voor: Hulpdiensten, in combinatie met blauw of oranje zwaailicht.
Gebruik: Om te waarschuwen voor een naderend voertuig met blauw of oranje zwaailicht.
Betekenis: Geeft extra nadruk op de waarschuwing van het blauwe of oranje zwaailicht.
Belangrijk:

Het is verboden om zwaailichten te gebruiken zonder de juiste bevoegdheid.
Misbruik van zwaailichten kan leiden tot een boete.
Raadpleeg de Regeling voertuigen: [ongeldige URL verwijderd] voor meer informatie over het gebruik van zwaailichten.
Tip:

Wees altijd alert op zwaailichten en pas uw rijstijl aan indien nodig.

We hebben 3 categorieën zwaailampen die we kunnen onderscheiden:

Meer dan genoeg keuze in de verschillende zwaailampen en singnaallampen die wij verkopen en die er zijn.

De ledzwaailampen:

De led zwaailamp met een hoge lichtopbrengst zijn zwaailampen die populair zijn geworden, maar waarom?

Waarom zijn de ledzwaailampen zo in opkomst en populair geworden?

Het voordeel van de ledverlichting is laag stroomverbruik, ook bij een zwakkere stroom branden deze lampen nog. Het geeft een stuk fellere licht dan een traditionele gloeilamp, waardoor je ook beter zichtbaar bent in het verkeer. Zie specificaties voor verdere informatie.
Een LED lamp is een SSL (Solid state lighting) lamp opgebouwd uit een groep van LEDs (licht-emitterende diodes). De karakteristieken van de toegepaste leds in de lamp bepalen samen met de stralingshoek de lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave.

Wat zijn de voordelen van een led zwaailamp of ledlampen in het algemeen?

Laag energieverbruik, lage onderhoudskosten
Duurzaam
Milieu vriendelijk:In LED verlichting zit geen vervuilend kwik verwerkt, zoals dat bij spaarlampen wel het geval is.
Geen opwarmtijd: In een fractie van een seconde is de LED-lichtbron op volle sterkte. De LED-lamp hoeft dus niet opgewarmd te worden zoals bij een spaarlamp het geval is. Een LED-lamp is de snelste lamp ten opzichte van andere lichtbronnen.
De Betaalbaarheid.
Veel lichtopbrengst.
Een LED-lamp van 1,2 Watt wordt vergeleken met een gloeilamp van 25 Watt.
De opbrengst van licht wordt echter niet in Watt maar in lumen uitgedrukt
De LED LAMP is tot 5X zo efficiënt als een halogeenspot. Dat is dus een ONTZETTEND GROOT verschil.
En daarbij gaat een halogeenlamp maximaal 4.000 uren mee, terwijl men bij de LED-lamp spreekt over 50.000 branduren.
Maar dan moet de lamp wel goed gekoeld zijn.


LED is een puntverlichting en dus eenrichting verlichtingsbron, waarmee je het licht dus veel beter en preciezer kunt positioneren op de plek waar je het wenst.

Wat is een Halogeen lamp?

Halogeenverlichting is nog steeds de meest gevoerde verlichting in voertuigen zoals auto's en motoren. En dit is terug te brengen naar het grootste voordeel: ze zijn eenvoudig te installeren en niet al te duur. Vooral op het eerste gezicht als je ze vergelijkt met de Xenon en ledverlichting die te krijgen is. Over het algemeen, bij normale condities en gebruik, hebben halogeenlampen ongeveer een levensduur van 1000 uur. En dan spreken we in dit geval over lampen van fabrikanten zoals Philips.

Wat is een Xenon lamp?

Xenon verlichting is vele malen efficiënter in lichtopbrengst dan halogeenverlichting. Dit kan als een nadeel beschouwd worden, bv voor tegemoetkomend verkeer wanneer het lichtbeeld niet goed is afgesteld. Vaak hebben auto's reflector koplampen, maar hiervoor bestaand de zogenoemde R-lampen, die speciaal voor dit type koplamp ontwikkeld zijn.  Als we de statistieken erop naslaan, dan produceert een Xenon lamp 3000 lumen, terwijl een halogeenlamp 1400 lumen produceert. Onder normale omstandigheden is de levensduur van Xenon lampen ook aanzienlijk langer dan de Halogeen variant. Gemiddeld gaat een Xenon lamp 2000 uur mee.

Wat is een ledlamp en of led zwaailamp?

Bij veel wagens zijn LED-koplampen( dit geldt ook voor zwaailampen) tegenwoordig standaard, omdat zij aanzienlijk flexibeler kunnen worden vormgegeven en ze verder nog andere voordelen met zich meebrengen. Oudere automodellen hebben hier echter het nakijken. Echter ook wanneer de fabrikant zelf niet in de montage van LED-koplampen voorziet, zijn er vaak ombouwkits, die ook zonder veel ervaring kunnen worden gemonteerd. Wij vertellen u waarop u bij het monteren dient te letten, welke voordelen de nieuwe verlichting met zich meebrengt en waar u bij aanschaf op moet letten.
De Light Emitting Diode (LED) heeft in vergelijking met zijn voorganger, de gloeilamp en zijn directe concurrent, de xenon koplamp, een aantal voordelen die zowel u als ook de andere verkeersdeelnemers iets opbrengt. Om te beginnen hebben ze een langere levensduur van meerdere tienduizenden bedrijfsuren, waarbij ze dankzij hun hoge efficiëntie bij dezelfde lichtopbrengst zelfs minder stroom verbruiken. Vooral het tegenliggende verkeer zal u de montage in dank afnemen; dankzij de verdeling van het licht over verschillende bronnen hebben LED-koplampen een zeer geringe verblindende werking. Zelfs het per ongeluk inschakelen van grootlicht zal andere verkeersdeelnemers slechts in geringe mate storen.

Voeding en of stroom van een zwaailicht, hoe zit het daarmee? 

Zwaailichten voor de auto, trekker, heftruck en of vrachtwagen hebben een voedingsspanning van 12 volt en 24 volt en zijn vaak voorzien van een sigaretten aanstekerplug. Zo is de zwaailamp eenvoudig aan te sluiten. Sluit nooit een 12 volt lamp op een 24 volt systeem aan, deze zal hierdoor defect raken. Lampen die op 12 volt gelijkspanning werken, kunnen op een 12 volt accu aangesloten worden. Wil je een 12 Volt zwaailamp op het lichtnet aansluiten, gebruik dan een omvormer of adapter van voldoende vermogen. De meeste led zwaailampen hebben een multi led systeem waardoor hij zowel geschikt is voor 12 volt als 24 volt.
Montage van een zwaailicht

Hieronder ga je rechtstreeks naar de beugels voor onze zwaailampen, ook wel din steun genoemd:

https://www.trailerandtools.nl/Zwaailamp-en-verlichtingsbalk-houder

Zwaailampen hebben verschillende montage manieren. De manier van aansluiten en de plaats van waar de zwaailamp komt hangen veelal samen met elkaar.  De plaatsing is belangrijk voor het zichtveld maar ook dus het praktische verhaal omtrent het aansluiten en erbij kunnen komen voor vervanging of om hem eraf te halen in verband met diefstal of wassen van het voertuig. Zo is montage met een buis ideaal voor het permanent en veilig monteren van een zwaailicht. Uiteraard hebben wij zwaailichten in het assortiment met verschillende montage mogelijkheden, zodat er voor alle opties wel een zwaailamp in ons assortiment is. We bespreken de voor- en nadelen van de verschillende montage mogelijkheden hieronder zodat je voor jouw gebruik snel de juiste keuze voor de beste zwaailamp kunt maken.

Zwaailamp met magneetvoet of zwaailicht met schroefmontage of opsteek systeem wat is voor u handig?

Een magneetvoet onder een zwaailamp is een handige methode om een zwaailamp op het metalen dak van een voertuig  te zetten, te plakken. De magneetvoet is voorzien van een zacht rubberen laag zodat de laklaag van het voertuig niet beschadigd raakt. Deze manier van bevestigen is ideaal om een zwaailicht tijdelijk op een voertuig dak of ander metalen oppervalk te plaatsen. Let er bij gebruik van zwaailichten in het verkeer op dat je een gele of oranje zwaailamp gebruikt. Alle andere kleuren, met name blauw, mogen in het verkeer alleen gebruikt worden door hulpdiensten. Dit gebruik is ook aan strenge regels geboden. Gebruik je als particulier toch een blauw zwaailicht, dan zwaait er ook figuurlijk wat en riskeer je al heel snel een forse boete.

Dan hebben we nog de schroefmontage en opsteek montage:

De schroef montage methode is geschikt om zwaailampen permanent op een ondergrond te monteren. Dit is een goede binnen of buiten huis, voor zwaailichten die op bijvoorbeeld een alarminstallatie woeden aangesloten. Maar de zwaailampen bij ons worden veelal toegepast bij de mobile vervoersmiddelen.
Daarom dat we ook vaak de opsteek monstage systemen gebruiken. Deze systemen zijn onder te verdelen in verschillende types en worden ook wel DIN steunen of beugels genoemd.

 • De rechte din steun, beugel met schroef verbinding

 • De 90 graden din steun, beugel met bout verding

 • De rechte din steun, beugel met voetplaat

 • De haakse din steun, beugel met een boog.

Zo hebben we dus vele singaallampen en zwaailamp houders voor verschillende situaties en doeleinden. Daar zit altijd wel een steun bij die u kunt gebruiken en van toepassing is.

Zwaailampen en of singnaal lampen met zuignap en zwaailicht met fitting

Zuignappen zijn net als een magneetvoet ideaal om een zwaailamp snel op een glad oppervalk te plaatsen. Het voordeel van zuignappen is dat ze ook goed werken op niet-metalen oppervlakken, mits deze glad, vetvrij en niet poreus zijn. Zuignappen werken dus ook goed op een polyester oppervlak van bijvoorbeeld een boot. Zwaailichten met fitting zijn voorzien van een lampvoet. Meestal is dit een E27 lampvoet. Deze staat ook bekend staat als “grote fitting”. Een lampfitting is eenvoudig aan de muur of plafond te monteren. Je kunt ook een lampfitting aan een snoer monteren en op deze manier de zwaailamp tijdelijk of permanent ophangen. Zorg er wel voor dat je de trekontlasting van de lampfitting goed monteert. Op deze manier zit de fitting veilig en stevig aan het snoer.

Waarom zwaailampen kopen bij Trailer and Tools?

 • Onafhankelijk en toch alle service en garantie van de grote aanhangermerken

 • Groot assortiment met een grote voorraad en meer dan 2000 producten

 • Zeer snelle levering, verzorgd door gerenommeerde transporteurs

 • Winkel en showroom waar je 6 dagen in de week welkom bent van 9 uur tot 18 uur

 • Voor onze klanten altijd op zoek naar scherpe deals, dus scherpe prijzen
   

Heeft u vragen over een zwaailamp of singaal lamp en of advies nodig, dan horen we het graag.  Bel ons onder nummer Tel: 074 - 851 34 34 of  06-11370517 of neem contact met onze klantenservice  op: info@trailerandtools.nl
Wij bij Trailer and Tools hebben een ruim assortiment aanhanger onderdelen. Door dagelijks gebruik kunnen aanhanger onderdelen defect raken die bepalend zijn voor de werking van uw aanhangwagen. Deze onderdelen kunt u bij ons op de webshop terug vinden. Zo zorgt u ervoor dat u uw aanhanger weer veilig kunt gebruiken. Hieronder vindt u een categorie overzicht van al onze onderdelen. Door op de categorie te klikken ziet u vervolgens alle producten.